© Michael Hardenfelt 2012

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

 Senest aktualiseret oktober 2018

Kongeruten

Den 11 kilometer lange rute udspringer fra kongeslottet på Slotspladsen i den gamle by, løber forbi slottet Ujazdowskie og Lazienki-parken for at slutte ved det historiske palads i Wilanow.

Ud over de kongerelaterede objekter får man hele byen med i købet. Kongeruten er en af de ruter som byder på flest oplevelser i Warszawa; ikke bare historiske seværdigheder, men masser af liv, restauranter og butikker - kort sagt alt hvad en storby kan tilbyde.

Der er cykelsti næsten hele vejen, og en god måde at opleve ruten på er ved at leje en cykel og lave nogle pauser undervejs. Alternativt kan man ved busstoppestedet ved Slotspladsen sætte sig ind i bus 116, som kører hele strækningen for at afslutte ved Paladset i Wilanow.

Hvis man har hele dagen til rådighed og er i god form, så er det også en frisk gåtur - man kan eventuelt tage bussen tilbage. Der er masser af muligheder for at holde en pause på vejen.

Ruten starter som nævnt ved Kongeslottet, og fortsætter ud af den gamle indfaldsvej til Warszawa, Krakowskie Przedmiescie (Krakow Forstad). Her er en overflod af lækre butikker, kirker, Præsidentpaladset og restauranter.

Krakowskie Przedmiescie løber ud i Nowy Swiat (Den Nye Verden), som på mange måder minder om Krakowskie Przedmiescie, men bygningerne er lidt lavere.

Vi passerer den tværgående Aleje Jerozolimskie (Jerusalem alle), hvor man har "plantet" en kunstig palme, og hvor man har udsigt til Nationalmuseet og en række monumentale bygninger.

Plac Trzech Krzyzy (Tre Kors Pladsen) udmærker sig med en lille, rund kuppelkirke, Hotel Sheraton, adskillige historiske symboler og en række af de dyreste butikker i Warszawa.

Derefter Ujazdowskie Alle, som har navn efter et slot som ligger på ruten. Her møder vi en række strålende palæer, gode restauranter et parkanlæg og Statsministerens Kancelli.

Belwederska-gade udmærker sig ved Belweder, som er officiel polsk repræsentativ statsbygning, og residens for flere tidligere præsidenter. Ved siden af finder man Lazienki-parken og overfor Forsvarsministeriet. Naboen til Forsvarsministeriet er den Russiske Ambassade, og et enkelt blik på denne bygning er nok til at overbevise sig om at Ruslands interesser i Polen var betydelige.

Sobieski-gade byder på hoteller, butikker og lejlighedsbyggeri fra kommunisttiden (absolut et kig værd).

Den sidste strækning er Wilanow, hvor der ses en imponerende mængde nyt boligbyggeri. Den udmunder i parkanlægger med Paladset i Wilanow - sommerresidens for Kong Jan Sobieski i det 17. århundrede.

 

Hovedside

Danskundervisning

Oversættelse

Klik på billedet for at se en kort video fra Kongeruten.

5 minutter med bus 116, som kører langs hele ruten.

 

 

Den røde linie angiver (omtrentligt) kongeruten. Den blå linje er metroens linjeføring og stationerne.  Tryk på kortet for at se en forstørrelse.

 

Kongeruten: Det går ligeud hele tiden, men gaden får nyt navn, afhængigt af hvor man befinder sig. Fra Plac Zamkowy: Krakowskie Przedmiecie, Nowy Swiat, Plac Trzech Krzyzy, Ujazdowskie, Belwederska, Sobieski, Wilanowska

Krakowskie przedmiescie

 

Tryk på billederne for at se en forstørrelse!

 

Pladsen foran Præsidentpaladset er et populært sted at afholde demonstrationer, og efter at Polens daværende Præsident Lech Kaczynski døde i et flystyrt i Rusland i 2010 er det blevet et kultsted for religiøse højrenationalister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sw. Anny (Skt. Anna-kirken) ligger lige ved slotspladsen. Det er en gammel klosterkirke, som nu fungerer som Akademikirke for det nærliggende Warszawas Universitet.

Til højre et nærbillede fra væggen - en allestedsnærværende mindeplade fra et pavebesøg. Her citeres Pave Jan Pawel II's ord fra dødslejet: "Jeg har søgt jer, og nu er I kommet til mig. Det takker jeg jer for".

Til venstre for kirken en udsigtsterrasse, hvorfra der er mulighed for at få alle tiders panoramaudsigt over Den Gamle By.

 

 

 

 

 

Et kig ned af Krakowskie Przedmiescie. Gaden er en blanding af slentrende turister, studerende og vigtige personer, som skal hen til Præsidentpaladset.

Kun busser, taxaer, politiet og vigtige personer må køre på gaden, så det er relativt trygt at bevæge sig fra den ene til den anden side.

 

Krakowskie Przedmiescie er fyldt med gamle symboler og nye initiativer - her fx. en af de mange Canaletto-reproduktioner som er opstillet på gaden. Caneletto var hofmaler i det 18. århundrede, og er kendt for sin fotografiske gengivelse af Warszawa.

 

 

Til venstre Præsidentpaladset, som er residensbolig for den polske præsident.

Det originale Palads stammer fra 1643. Det nedbrændte en gang, og blev senere genopbygget, men overlevede 2. Verdenskrig uden alvorlige skader. Paladset kaldes også Stedfortræderens Palads, et navn der blev brugt fra 1818, hvor Paladset blev beboet af den Russiske Zars stedfortræder i Polen.

Til højre ses Bertel Thorvaldsens rytterstatue af Fyrst Jozef Poniatowski, nevø til Polens sidste valgkonge, Stanislaw Poniatowski. Statuen blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men formen stod på Glyptoteket i København, og den nuværende statue er en gave fra den Danske Stat til det polske folk.

Til venstre: Huset uden kanter fra 1935. Huset blev beordret opført af Polens stærke mand, Jozef Pilsudski, og han skulle angiveligt have givet arkitekterne ordre på at opføre bygningen "uden kanter, mine herrer". Uden kanter betyder på polsk også uden returkommissioner, men arkitekterne valgte at tage Pilsudskis ordre bogstaveligt.

Til højre: Hotel Europejski fra 1878, opført af Henryk Marconi - et af datidens mest elegante hoteller. For tiden er det lukket.

Til højre ses Bertel Thorvaldsens rytterstatue af Fyrst Jozef Poniatowski, nevø til Polens sidste valgkonge, Stanislaw Poniatowski. Statuen blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men formen stod på Glyptoteket i København, og den nuværende statue er en gave fra den Danske Stat til det polske folk.

Til venstre: Huset uden kanter fra 1935. Huset blev beordret opført af Polens stærke mand, Jozef Pilsudski, og han skulle angiveligt have givet arkitekterne ordre på at opføre bygningen "uden kanter, mine herrer". Uden kanter betyder på polsk også uden returkommissioner, men arkitekterne valgte at tage Pilsudskis ordre bogstaveligt.

Til højre: Hotel Europejski fra 1878, opført af Henryk Marconi - et af datidens mest elegante hoteller. Efter en renovering i 2018 har det nu genvundet fordums storhed.

 

 

 

 

 

 

Hotel Bristol, opført 1901 af Wladyslaw Marconi (søn af Henryk Marconi). Hotellet var dengang et panorama over luksus og moderne teknologi. Hotellet er siden blevetrenoveret, men fordums storhed hviler fortsat over det. Umiddelbar nabo til Præsidentpaladset.

 

 

Hotel Bristol, opført 1901 af Wladyslaw Marconi (søn af Henryk Marconi). Hotellet var dengang et panorama over luksus og moderne teknologi. Hotellet er siden blevet renoveret, men fordums storhed hviler fortsat over det. Umiddelbar nabo til Præsidentpaladset.

 

Til venstre: Adam Mickiewicz (1798-1855). Polens nationalpoet. Patriotiske fortællinger i romantisk stil. Har utvivlsomt haft afgørende indflydelse på den polske folkekarakter.

Statuen blev rejst i 1898 - på 100-års dagen for digterens fødsel. Warszawa var på daværende tidspunkt en del af det russiske imperium, og der var da også en del skepsis i forbindelse med den nye statue. Myndighederne tillod dog at statuen blev stillet op, men nedlagde forbud mod afholdelse af en indvielsesceremoni.

Til højre: Indgangen til Kunstakademiet, som ligger lige overfor Universitetet.

 

 

 

 

 

 

Indgangen til Warszawas Universitet. Grundlagt 1816. Daglig arbejdsplads for titusindvis af studenter, professorer, kantinedamer og andre. En kæmpestort område fyldt med historiske palæer og studenterkantiner (ingen øl).

På trods af de mange kvadratmeter er der ikke plads til alle aktiviteterne på området, så de forskellige fakulteter er spredt på forskellige bygninger i nabolaget. De mange studerende skaber et levende værtshusmiljø på cafeerne omkring universitetet.

Alle kan frit gå ind på området og nyde stemningen, falde i snak, eller få sig en gang kantinemad.

 

 

 

 

Til venstre: Kosciol Swietego Krzyza (Hellig Kors Kirken). Der har stået en kirke på dette sted siden 1525. Den nuværende kirke blev genopført i 1953.

 

Til højre: Boleslaw Prus (1845-1912). Polsk forfatter. I warszawakrøniken "Dukken" (engelsk titel: the Doll) beskrives livet i Warszawa under det russiske styre. Hans deltaljerede beskrivelser af byen har dannet grundlag for senere rekonstruktioner efter 2. Verdenskrig. Andre værker viser en sjælden psykologisk indlevelse i tankegangen hos mennesker fra forskellige samfundslag og tider.

Nowy Swiat

 

 

I umiddelbar forlængelse af Krakowskie Przedmiescie finder vi Nowy Swiat (Den Nye Verden), hvor cafeer og butikker ligger klods op ad hinanden i genopbyggede byhuse og palæer.

I forbindelse med genopbygningen efter 2. Verdenskrig blev det besluttet at begrænse bygningernes højde til to etager, og om formiddagen, når der ikke er så mange mennesker på gaden, kan det godt virke lidt provinsielt.

Mange er restauranterne tilhører en kæde, og det er ligesom der godt kan mangle lidt personlighed. Prøv imidlertid at gå ned ad sidegaderne, følg parallelgaderne og vær nysgerrig; - gå ind i portene og se hvad der gemmer sig bagved facaden. Der ligger ofte et gårdmiljø med flere værtshuse og spændende udsmykning.

 

 

 

 

Cafe Blikle - En sukkerbager, hvis familie kom til Warszawa i 1869. Mange af byens indbyggere accepterer kun kager der kommer fra Blikle, og før nationale festdage kan der danne sig omfangsrige køer ved skranken.

Den nuværende Pater Familias er en moderne forretningsmand som har benyttet brandet til at åbne restauration og filialer af det traditionsrige bageri.

 

 

Til venstre: Nowy Wspanialy Swiat (Den Nye Fremragende Verden) er et kulturcentrum med tilhørende cafe/ værtshus. Hyppige koncerter og foredrag.

Til højre: Mælkebaren Familijny - Redningsplanken når pengeautomaten er holdt op med at spytte zloty ud eller har spist dit Visa-dankort. Glimrende mad, men kræver en polsk ordbog.

Aleje Jerozolimskie

 

 

 

Rondo de Gaulle (de Gaulle Rundkørslen). Kongeruten brydes af den tværgående Aleje Jerozolimskie (Jerusalem Alle). I rundkørslens centrum ses en kunstig palme fra 2002, udført på initiativ af kunstneren Joanna Rajkowska efter et besøg i Isreal i 2001.

 

 

Charles de Gaulle har våget over trafiksituationen siden 2005. Han er en kopi af en statue i Paris, udført af billedhuggeren Jean Cardot.

 

 

 

 

Til venstre: Et filial af boghandlerkæden Empik, som også sælger elektronik og parfume samt driver sprogskole og cafeer.

På facaden er indhugget ordene "CALY NAROD BUDUJE SWOJA STOLICE" (Hele nationen bygger sin hovedstad) - en henvisning til tiden efter 2. Verdenskrig, hvor murbrokker fra hele Polen blev transporteret til Warszawa i et nationalt initiativ til genopbygning af byen. 

 

 

 

Umiddelbart efter Rondo de Gaulle er der stadig 100 meter af den Nye Verden. På denne strækning anbefales det at have tanket godt op på kreditkortet.

Til venstre "Hustler - Gentlemens Club".

 

Plac Trzech Krzyzy

 

  

 

 

 

 

Plac Trzech Krzyzy (Pladsen med de Tre Kors) er et af de mere eksklusive steder i Warszawa.

Kirken på billedet til venstre er Alexanderkirken (Kosciol sw. Aleksandra) fra 1826. Den blev bygget af indsamlede midler, som oprindeligt skulle have været brugt til en triumfbue for den russiske Zar Alexander. Zaren gav dog udtryk for at han foretrak en kirke i stedet for en triumfbue.

Efter at være blevet ødelagt under 2. Verdenskrig stod kirken genopbygget i 1952. Den oprindelige kirke var væsentlig højere, og dominerede pladsen totalt, i modsætning til i dag, hvor den falder naturligt ind i omgivelserne.

Kirken er populær som bryllupskirke, og fra de nærliggende fortovscafeer er der fri udsigt til kortegerne af unge par på vej til bryllupsfabrikken.

 

 

 

 

 

Til venstre: Økonomiministeriet. Et interessant eksempel på kommunistisk kontorbyggeri.

Til højre: Hotel Sheraton - garanti for international mad der har den smag man forventer. Mine engelske bekendte frekventerer hyppigt stedet for at få den engelske nationalret - indisk karry.

 

 

 

 

 

Kontrasternes holdeplads - et hyppigt syn i polske byer. En renoveringsmoden ejendom ved siden af luksuøse palæer. Personligt synes jeg det giver en fornemmelse af ægthed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til venstre: Et blik ned af Ksiazeca-gade. Her ses Børsen fra år 2000. Et flot eksempel på moderne arkitektur.

 

Til højre: Wincent Witos (1874-1945). Polsk politikker. Flere gange statsminister i regeringer som opstod kort efter uafhængigheden i 1918.

 

Aleje Ujazdowskie

 

 

 

 

 

 

Ujazdowskie alle - Her ses adelens gamle palæer ligge side om side - stort set alle i genopført form, men det gør dem ikke mindre imponerende.

På billedet til venstre ses Czarnogoras (Monte Negros) ambassade. Eftersom der ikke er så mange velhavende adelsfamilier tilbage, så er de fleste bygninger overtaget af ambassader eller institutioner.

Lidt længere fremme har Schweiz sin repræsentation, lige ved siden af USA's militærkompleks-lignende ambassade.

 

 

 

 

 

 

 

Et stenkast fra Pladsen med de Tre Kors knejser Kamienica pod gigantami sig (huset under giganterne) fra slutningen af det 19. århundrede. Bygningen overlevede 2. verdenskrig og besidder et væld af interessante detaljer. Her finder man også Restaurant pod Gigantami, som er omtalt under polske restauranter i restaurationssektionen.

Ujazdowskie Alle er i det hale taget et godt sted at gå hen hvis man skal have noget godt at spise. Gaden ligger lidt væk fra de steder hvor turisterne normalt ansamles, så kvalitetskravene er lidt højere end i fx. den Gamle By.

Det er ikke her man finder de allerbilligste restauranter, men prisniveauet er særdeles rimeligt i forhold til fx. København.

 

 

 

 

 

Bygningen fra 1895 overlevede 2. Verdenskrig og huser i dag bl.a. den Polske Lægeforening. Den er tegnet af Jozef Pius Dziekonski, som hentede inspiration i Venedigs paladser. I stueetagen befinder der sig en mexicansk restaurant.

 

 

 

 

 

 

Browarmia - bar, restaurant og mikrobryggeri med plads til selv store grupper.

Øllet er glimrende og maden er traditionel polsk festmad. Om sommeren kan man sidde udenfor.

 

 

 

 

Til venstre: Det gamle posthus. Herfra drog postvognen ud i verden med breve og passagerer. Det var herfra Chopin forlod byen, for at tage til Paris.

Til højre en af de mange Chopin-bænke der er opstillet forskellige steder i Warszawa. På bænken findes en kort tekst på engelsk og polsk om Chopins tilknytning til netop dette sted, og et tryk på en knap udløser en prøve på hans musik.

 

 

I baggrunden det Polske Videnskabernes Akademi (PAN), som har sæde i palæet fra 1823. Bygningen var til at begynde med opført i klassisk stil, senere blev den byzantinsk, efter Polens uafhængighed i 1918 blev den ført tilbage til sin oprindelige form. Brændt 1944, genopført 1950.

 

I forgrunden Bertel Thorvaldsens statue af astronomen Kopernikus (1473-1543). Så længe I befinder jer i Polen, så husk endelig af Kopernikus var polak (endelig ikke tysker), selv om han nok snarere var en blanding af de to kulturer, og i europæisk ånd skrev og arbejdede på latin.

Den 2,8 meter høje statue blev indviet i 1830. Statuen overlevede 2. Verdenskrig, og er i dag en af de to Thorvaldsen-skulpturer som står på Krakowskie Przedmiescie.

 

Skulle der befinde sig nogen gentlemen blandt mine læsere, så er det rart at vide at Ferrari befinder sig lige overfor Gentlemens Club. Skulle man under besøget finde sit livs kærlighed i barens lokaler, så er det praktisk lige at kunne gå over og vælge en af bilerne i udstillingsvinduet, således at den udkårne kan fragtes standsmæssigt hjem.

 

 

 

 

Ved siden af bilhandleren finder man Mont Blanc og en eksklusiv bodega. Alle befinder de sig i den bygning som frem til 1990 husede hovedkvarteret for Polens Kommunistparti.

Gå til toppen af siden            Fortsæt til side 2

Kongeruten er en ordentlig mundfuld, så for at få plads til det hele har jeg lavet en side mere. Tryk på fortsæt til side 2 for at se resten af Kongeruten, eller på gå til toppen af siden for at komme til navigationstasterne.