© Michael Hardenfelt 2012

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

    
       Senest aktualiseret oktober 2018

Langs floden

Vistulafloden gennemskærer Warszawa i en længde af 28 kilometer, og danner på den måde to selvstændige organismer, samlet i en by. Den højre flodbred huser Praga, dër i modsætning til venstre side overlevede 2. Verdenskrig stort set uskadt. Venstre side huser den gamle by, Mokotow og Zoliborz. De som bor på venstre flodbred anser Praga for at være forfaldent slum, farligt og beboet af samfundets bund. Pragas indbyggere anser derimod sig selv som de eneste ægte warszaviakere, og foragter beboerne fra venstre side for at være en bande opblæste tilflyttere, uden forståelse for byens kultur og tradition.

Historisk set har det været en mindre ekspedition at komme fra højre til venstre flodbred, men en ny metrolinje og nye broer har skabt nye transportveje, og de to bydele er i de senere år vokset langt tættere sammen. Praga har stadig en særlig stemning, men der er kastet store summer i byfornyelse, og med sine mange kunstnere tiltrækkes også unge vellønnede, der gør at Praga i dag er en hybrid af flere kulturer.

Vistula er en vild flod med begrænset regulering. Der er bygget enkelte diger, men floddeltaet ses som en bufferzone mod selve byen, og når vandstanden hæver sig truer den nogen gange ekspresvejen, som løber langs floden. Det betyder også at selve bredden er meget begrænset bebygget.

På højre side ligger et til tider flere hundrede meter bredt terræn med med vild bevoksning og enkelte vagt markerede stier. Der ligger adskillige sandstrande, som er flittigt besøgte i de varme sommerdage. I udkanten af byen - ved Wawer - kan man sågar finde en nudiststrand.

På venstre side findes en højtliggende ekspresvej - Wislostrada, og under den et kompleks af stier, interimistiske barer, sommerland og barbåde. Terrænet er ideelt til en spadseretur, både sommer og vinter. Der er også cykelsti på hele strækningen, og der er en af mine personlige ynglingsruter i Warszawa, når jeg skal lufte cyklen.

Fra slotspladsen i Warszawa er der kun 10 minutters gang til flodbredden. Man kan tage rulletrapperne ned til Solidarnosc-gade og spadsere ligeud. Der er selvfølgelig mange andre måder at komme til flodbredden på, men Slotspladsen er et sted alle turister kommer til at opleve, så det er et godt udgangspunkt.

Hvis man cykler hele strækningen vil man opleve en masse spændende steder og få nogle lækre synsoplevelser. Den gamle by set fra floden er et prægtigt skue, og det er absolut værd at gøre en afstikker når man kommer til Citadellet, den Russiske Zars gamle fæstning, som skulle holde styr på Warszawa under det russiske herredømme. Her kan man komme ind og se fængselscellerne, hvor den nationalistiske opposition opholdt sig i længere perioder, og der er også et originalt skafottet, hvor de mere militante modstandere af regimet kunne hænge og nyde udsigten over Vistula.

I udkanten af Warszawa finder man på begge sider skove og udsigtspunkter som medfører at man glemmer alt om at befinde sig i en by.

 

Langs floden

Klik på billedet for at se videoen (3 minutter)

 

Ved stoppestedet. Vandsporvognen sejler hele sommeren.

 

 

 

Der er masser af muligheder for at nyde en pilsner langs flodbredden, eller for at få noget at spise.

Det ser lidt intermistisk ud, og det er det også, men det er hyggeligt, og priserne er lave.

 

 

 

 

 

 

Bro til den anden side.

Med konstruktion i to etager. Sporvognene kører på nederste dæk, bilister og fodgængere på øverste dæk.

 

 

Centrum Kopernika (Copernicus-centeret)

Åbnet i 2010

Videncenter eller eksperimentarium

En anden måde at opleve teknik på - for børn og voksne.

Mulighed for at røre, lege, eksperimentere og gå på opdagelse.

 

Bliv forelsket i Warszawa under en spadseretur langs floden.

                       Sådan skal sommeren bruges! Højre side set fra venstre side

Venstre flodbred. Strandmiljø for børn og voksne.

Udsigt over floden fra Bielanska terrassen

Udflugsbåd på floden

Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa    Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller

Restauranter    Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa    Viden om Polen

Hovedside     Danskundervisning    Oversættelse

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk