© Michael Hardenfelt 2012

 

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

Senest aktualiseret oktober 2018

Lazienki-parken

Lazienki (udtales uazienki) i sin nuværende form stammer fra tiden efter 1764, hvor Polens sidste valgkonge erhvervede det nærliggende Ujazdowskie-slot. En række primært italienske arkitekter og malere fik til opgave at udbygge besiddelsen og skabe et kongeligt sommerresidens. I de kommende år opstod et parkanlæg med tilhørende sommerpalads, amfiteater, orangeri og pavilloner.

Lazienki er formelt et museum, men jeg betragter det som en park. Anlæggelse af landskabsparker var en populær fritidsfornøjelse for den polske højadel i det 18. århundrede, og der findes flere lignende parker i Warszawa, men Lazienki er klart den største og mest imponerende, og så ligger den kun et stenkast fra centrum.

Parken veksler ustandselig mellem forskellige tider, lande og kontinenter, mellem skovlignende områder og kunstfærdige blomsterarrangementer. I umiddelbar forlængelse af Lazienki finder man Warszawas Universitets Botaniske Have, så der er virkelig en på opleveren hvis man vil ud og se på blomster og træer.

Lazienki-parken er også et fristed for påfugle, som spankulerer rundt omkring paladset og teateret. Endvidere er parken kendt for sin bestand af egern, som er så tamme at det er muligt at lokke dem hen til sig med en pose nødder.

En spadseretur i Lazienki er lidt mere end end tur hen i den lokale park med en pose høkerbajere (Husk at øl/ vin KUN må indtages i parkens etablissementer). Det er en oplevelsestur, hvor man føler fortiden og fordums elegance.

Der er gratis adgang til parkanlægget, men for at besøge Paladset og andre lukkede pavilloner skal der købes adgangsbillet. Den dyreste er for adgang til alle objekter, og koster 25 zl. for en voksenbillet.

 

 

Hovedside

Danskundervisning

Oversættelse

Lazienka-parken

Klik på billedet for at se videoen (4 minutter)

Chopin-statuen i Lazienki-parken. Hele sommeren igennem afholdes her Chopin-koncerter hver søndag 12:00-16:00. På lune sommerdage er ikke blot bænkene fyldte, men tilhørerne slænger sig i græsset til tonerne af Chopins kompositioner.

 Klik på kortet ovenfor, for at se Lazienka-parken i stor forstørrelse

Lazienki-parken: Kort som pdf-fil med dansk kortforklaring

 

De mange egern i parken er ikke bange for mennesker.

De kan mødes overalt - på gangstierne, i græsset og på vej op ad et træ.

 

 

   

Paladset set fra amfiteateret

 

Paladset på Øen, også kaldet Paladset i Vandet, stammer fra 1689, men blev i det 18. århundrede udvidet og fungerede fra 1775 som kongelig sommerresidens.

Paladset blev overdådigt udsmykket af kunstnere fra alle europæiske lande. Kong Stanislaw August Poniatowski brugte formuer på kunst, og det må have været en enestående oplevelse at deltage i Kongens torsdagsmiddage, hvor man diskuterede kunst of filosofi.

En stor del af kunstsamlingen overlevede 2. Verdenskrig, og præsenterer en sjælden vifte af originale, europæiske værker det 17. og 18. århundrede. 

Indretningen bærer i øvrigt præg af Kongens beundring for antikken, og er fyldt med symbolik der hentyder til Polens store konger og glorværdige fortid, noget der måske nok har været særligt vigtigt under Stanislaw Augusts regeringstid, hvor Polen var præget af kaos og reelt var blevet en russisk lydstat.

Paladset blev ødelagt i 1944, men er genopført i den originale stil.

 

 

Parkens charme hænger bl.a. sammen med kontrasterne og harmonien. Det ene øjeblik har man på fornemmelsen af at befinde sig i en skov, et øjeblik efter er man i Kina.

 

Det græske tempel

 

 

 

Ovenfor Amfiteateret, også kaldet Teateret på Øen. Færdiggjort 1786 af Hofarkitekt Dominik Merlini, som sammen med Jan Chrystian Kamsetzer og Jan Chrystian Szuch var ansvarlig for hovedparten af parkens bygningsværker og indretning.

Om sommeren afholdes her teaterforestillinger og koncerter.

Til venstre cafeen ved Amfiteateret. Her kan man slappe af med en kop kaffe, en pilsner eller noget mad.

Julius Cæsar og andre romerske kejsere betragter parkens påfugle

Orangeriet huser bl.a. et indendørsteater

 

Nedenfor Paladset på "Museumsnatten" - en gang om året, hvor alle Warszawas muser tilbyder gratis adgang hele natten.

Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller    Restauranter

Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa   Viden om Polen     Hovedside    Danskundervisning    Oversættelse