Plac Konstytucji

© Michael Hardenfelt, 2012

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

Senest aktualiseret oktober 2018

Marszalkowska-gade

Marszalkowska-gade begynder ved Plac Bankowy og løber parallelt med Kongeruten (Krakowskie Przedmiescie, Nowy Swiat, Ujazdowskie). Efter Plac Konstytucji indsnævres den betydeligt, inden den slutter på Plac Unii Lubelskiej.

Marszalkowska-gade er interessant af flere årsager. Der foregik voldsomme ødelæggelser her under 2. Verdenskrig, og efter krigen blev gaden genopbygget som et socialistisk prestigeprojekt. Store dele af gaden er således genopbygget i socialistisk realisme-stil, hvor de monumentale bygninger viser samfundets almagt. Stilen kommer mest karakteristisk til udtryk omkring Plac Konstytucji, som ses på billedet ovenfor.

Gaden hører utvivlsomt til Warszawas centrum, men er mere ægte end gaderne omkring Den Gamle By. Her arbejder man, der er ikke så mange turister og de fleste holder en hurtig storby-gangart.

Livet begynder imidlertid i sidegaderne, og disse bliver også omtalt i dette afsnit. Specielt parallelgaderne ul. Poznanska og ul. Mokotowska lægger butikker og barer til en hurtigt voksende avantgardekultur, men også tværgående gader som ul. Hoza eller ul. Wilcza er fyldt med stemning. Omkring Plac Konstytucji og Plac Zbawiciela præges gaden af de nærliggende teknisk Universitet, hvis enorme hær af studerende efterspørger billig mad og action.

Den første del af Marszalkowska - den som løber fra Plac Bankowy til Aleje Jerozolimskie - omtales i Rundtur omkring Warszawa side 3, og dette stykke af gaden hører egentligt nok også mere til periferien af Den Gamle By.

Dette kapitel starter derfor ved Aleje Jerozolimskie, hvor man har udsigt til Kulturpaladset, Hovedbanegården, Metro-Centrum og en masse mennesker som skynder sig for at nå deres daglige gøremål.

 

 

Marszalkowska-gade

Klik på billedet for at se videoen (4 minutter)

 

Hjørnet mellem Marszalkowska-gade og Jerusalem Alle. Det bygges skyskrabere på fuldt drøn.

Et stort lysskilt meddeler sekund for sekund størrelsen på den offentlige gæld; i fotograferende stund 838 milliarder 190 millioner zloty. Det er et pænt stykke under 60% af bruttonationalproduktet, så Polens økonomi ser som et af de få lande i EU ud til at være stærk og sund.

Et kig ned af Marszalkowska-gade. En bred boulevard med solide bygninger, butikker, barer og masser af fortovsplads.

Tryk på billederne for at se en forstørrelse!

 

 

 

Byretten i Warszawa, afdelingen for midtbyen. Blandt de som ofte kommer her bliver den kaldt for domsfabrikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neogotisk bygning fra 1898. Blandt andet det Italienske Kulturinstitut har til huse i bygningen.

Poznanska-gade

 

Warszawas dødsrute:

Poznanska-gade er en smal gade med ældre beboelsesejendomme. Den ligger parallelt med Marszalkowska, på højre side hvis man kommer fra Kulturpaladset.

Poznanska har i mange år været kendt for sit avantgarde natteliv, men de seneste år har vist en ren eksplosion i antallet af nye restauranter og udskænkningssteder. Stemningen er ved at blive lidt middelhavsagtig, med folk som går fra det ene værtshus til det andet i løbet af aftenen.

Gaden er også præget af mange elegante førkrigsejendomme - nogen af dem i bedre stand end andre.

 

 

 

Til venstre: Kokkeskole med tilhørende restaurant. Her serveres glimrende, varme måltider hver dag til frokost til rørende priser.

 

 

 

Til højre: På hjørnet Dovendyret - cafe-bar for dem der gerne vil se og ses på. Et stenkast længere fremme Kwadrat-bar.

 

 

Overfor Dovendyret: Ganesh indiske restaurant og lidt tilbage Jazzarium Cafe. Foran restauranten ses en af de mange offentlige vandpumper hvor man kan hente drikkevand fra undergrunden.

 

 

 

Nogle få skridt videre, lide overfor Restaurant Tel-Aviv finder vi Beirut Humus bar, Bar Tektura og Tortilla Factory.

Mokotowska-gade

 

 

Mokotowska-gade ligger parallelt med Marszalkowska, på venstre side hvis man kommer fra Kulturpaladset.

Det er her man lægger sin butik hvis den er noget ud over det sædvanlige.

Til venstre ser vi Mokotowska-gades udmunding ved Plac Trzech Krzyzy. Til højre en af de mange restauranter der ligger i området.

 

 

 

 

 

 

 

Her er trængsel af biler og aktivitet. Mange førkrigsejendomme blandet med moderne arkitektur som er tilpasset gadens særpræg.

Her finder man nogen af Warszawas dyreste kvadratmetre og en fantastisk stemning.

 

 

 

 

 

 

 

Prøv noget nyt-gammelt! Butikken til venstre specialiserer sig i tøj laver af hør - traditionelle nordeuropæiske tekstiler.

Til højre: En butiksvindue i en af gadens mange tøjbutikker.

 

 

 

 

 

Palæerne ligger side om side. Et gult banner hen over altanen betyder som regel at lejligheden er til salg eller til leje.

Hoza-gade

   

 

 

Hoza-gade er en sidegade til Marszalkowska-gade, Poznanska og Mokotowska.

Til venstre: En stor butik med at godt fra Italien - ost, vin, olivenolie og pasta til kreditkortet brænder sammen.

Til højre: Hvem siger at et cykelværksted skal ligge nede på jorden. Her har en frisk cykelsmed sat et skilt med telefonnummer op på altanen på sin 1-sals lejlighed med beskeden: Cykler repareres!

 

 

Til venstre: en uprætentiøs butik med dagligvarer.

Til højre: Alle ved hvordan en frisørsalon ser ud, så her bringer jeg et billede af en bogbinder-butik.

Wilcza-gade

 

 

 

 

Wilcza-gade er en sidegade til Marszalkowska-gade, Poznanska og Mokotowska.

Warszawa-stemning. Smalle gader mellem boulevarderne, masser af parkerede biler og butikker i lange baner.

 

 

 

 

 

 

 

Til højre: Håndværkertilbud til en frisk fyr ved siden af en nyrenoveret beboelsesejendom.

Til højre: Det er ik' til at se det, hvis man ik' li' ve' det. Men her ligger altså et rigtig hyggelig bar. Hvis man har mod til at gå rundt og hive i dørene kan man få en masse spændende oplevelser.

Plac Konstytucji

 

Plac Konstytucji (Forfatningspladsen) blev anlagt efter 2. Verdenskrig som en del af den renoverede prestigeboulevard - Marszalkowska. Det polske parlament og en lang række vigtige statsinstitutioner befinder sig 5-10 minutters gang fra pladsen. Pladsens navn var oprindeligt en hyldest til den nye kommunistiske Forfatning fra 1952, men det er der ikke så mange der husker, så navnet kan såmænd også godt hentyde til Forfatningen fra 1997.

 

 

Til venstre: Søjlehaller med butikker og blomsterdamer. Der er højt til loftet og man føler arkitekturens almagt.

Til højre: U Szwejka - et populært mødested til øldrikning og traditionel, polsk mad. Om aftenen ofte med meterlange køer for at komme ind.

 

 

 

 

 

 

Socialistisk Realisme - Hadet og beundret, men indgår nu som en af de sammenhængende arkitektoniske udtryksformer i Warszawa.

Selv gadebelysningen bliver nærmest religiøs i sin stræben mod himlen.

Pladsen bliver brugt til store folkelige begivenheder, så som koncerter, nytårsaften og demonstrationer.

Marszalkowska-gade

 

 

 

 

 

Det ranke, arbejdende folk er foreviget i facaderne og på tag-toppene. Det kommunistiske Polen var (med god grund) stolt af genopbygningen af Polen - og man sørgede omhyggeligt for ikke at glemme hvem der udførte kraftanstrengelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søjlegangene fortsætter til Plac Zbawiciela - det er lykkedes at proppe et par restauranter ind her.

Plac Zbawiciela

 

 

 

Warszawas dødscirkel:

Metodisterne har undervist en hel generation af Warszawas indbyggere i engelsk fra denne adresse. Bortset fra forkyndelses-lokalet huser pladsen en katolsk kirke, et døgnåbent apotek, en symaskinereperatør - og 12 unikke værtshuse og restauranter.

 

 

 

 

 

Til venstre: Den franske kombinerede bagerbutik og bistro, Charlotte,  er på kort tid blevet et af de hotteste steder i Warszawa.

Til højre: Bistroens slogan "chleb i wino" (brød og vin) appellerer til grundfæstede traditionelle katolske værdier. Ved siden af har klubben Plan B på døren valgt at adaptere sloganet til ikke mindre grundfæstede polske traditioner: "Wodka i piwo" (vodka og øl).

 

 

 

 

 

Zbawiciela-kirken (Vor Frelsers Kirke) har givet navn til pladsen, så den skal selvfølgelig med på listen over pladsens seværdigheder. Det er i øvrigt en flot kirke (mest udefra) der udmærker sig med behersket brug af kirkeklokkerne.

 

 

 

 

 

 

Overfor kirken ligger strækningen med Bastylia (pandekager, øl, champagne og lesbiske), en blomstersælger, Izumi Sushi (sushi), Karma (kaffe, skuespillere og teatergængere) samt en kæmpestor, overbillig kinesisk restaurant i tre niveauer.

 

 

 

Marszalkowska-gade

 

 

 

 

 

 

 

Marszalkowska-gade bliver smallere efter Plac Zbawiciela, men det arkitektoniske koncept fastholdes hele vejen frem til Plac Unii Lubelskiej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til venstre: Luna-biografen - to store biografsale, kendt for sit smalle repertoire og gode stemning. Biografgængere fra hele Warszawa mødes regelmæssigt i Lunas cafe.

 

Til højre: Chokoladespecialisten "Amor" (betyder vist nok "kærlighed" på et eller andet sprog).

Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller    Restauranter

Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa   Viden om Polen     Hovedside    Danskundervisning    Oversættelse

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk