Kongeslottet på Plac Zamkowy (Slotspladsen) i Warszawa.

© Michael Hardenfelt 2012

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

Senest aktualiseret oktober 2018

Museer og seværdigheder

Der er frygteligt mange museer i Warszawa. Du når ikke at se dem alle sammen under dit besøg, og det er du egentligt nok heller ikke interesseret i.

Nedenfor giver jeg en ultrakort liste over de steder som efter min mening er værd at besøge, eventuelt på en regnvejrsdag, eller måske når solen skinner, og I gerne vil lidt væk fra centrum. Det er selvfølgelig en vildt subjektiv liste, og man vil med god ret kunne anklage mig for at fortie en masse spændende steder.

Kongeslottet

Warszawas gamle kongeslot, hvor den sidste polske konge levede indtil sin detronisering (tvungne abdikation) i 1795. Slottet blev total ødelagt i slutningen af 2. Verdenskrig, og blev først genopført i 1984 (en etage lavere end det ødelagte slot).

Slottet var ikke kun kongens residens, men husede også parlamentssalene (Sejmen og Senatet). Det indeholder en fremragende kunstsamling med motiver fra bl.a. det gamle Warszawa, og giver et glimrende indblik i de politiske forhold i Polen før 1795.

Paladset i Wilanowa

Paladset i Wilanowa blev bygget til Kong Jan III Sobieski (kendt for at slå tyrkerne tilbage ved Wiens belejring. Han lægger navn til et kendt cigaretmærke og en vodka). Paladset stod færdigt i 1696, og blev anvendt som sommerresidens.

Selve paladset er et imponerende skue udefra, en blanding af barok og traditionel polsk byggestil. Et enormt parkanlæg viser det ypperste indenfor haveanlæg, det hele er suppleret af skulpturer og kunstgenstande som antyder at Kong Sobieski holdt meget af afklædte kvinder.

Man kan bese det indre af Paladset, som indeholder en meget stor samling af portrætmalerier af personer som har været vigtige i Polens historie. Men parkanlægget og det ydre af paladset er i sig selv en udflugt værd.

Citadellet

Citadellet er en fæstning som i 1832 blev påbegyndt af de russiske myndigheder efter en mislykket opstand mod det russiske herredømme i Polen. Det blev senere suppleret med flere mindre forter, som lagde en jernhånd på byen.

På det åbne terræn ses de gamle kanoner, fængselsvogne, skydebaner og ul. Skazancow, som fører til den originale galge på bakken med udsigt til Vistula-floden.

Selve museet viser de fængselsceller som prominente og ukendte fanger beboede under deres ophold på Citadellet, og har i øvrigt en imponerende samling af malerier med motiver fra landsforvisning.

Et imponerende kompleks, som giver en følelse af historiens vingesus samt i øvrigt frisk luft og en spadseretur.

Frihedskampmuseet (Warszawas opstand)

Et moderne museum med et velgennemtænkt koncept. Perfekt til voksne med eller uden børn. Rammen om museet et et gammelt elektricitetsværk, der med sine enorme haller giver plads til både bæltekøretøjer og små flyvemaskiner der hænger i luften. Man kan røre ved alt, trykke på knapper og kravle igennem underjordiske kanaler, på samme måde som oprørerne gjorde det i 1944.

Der vises korte film og man kan danne sig et realistisk og slående indtryk af hvordan Warszawa så ud i 1945, da krigen sluttede. Der var fast arbejde til en frisk murersvend eller to.

Kulturpaladset

Kulturpaladset var efter 2. verdenskrig Josef Stalins venskabsgave til det polske folk. Med sine 230 meter til øverste antennespids knejser det højt over Warszawa, og kan ses i lang afstand. Det er som sådan et fremragende pejlemærke.

Ud over at man kan besigtige udkigsterrassen, som giver en fantastisk udsigt over byen, så indeholder Paladset biografer, teatre, barer, restauranter, konferencecenter og kontorlokaler - samt meget mere.

Kulturpaladset er kontroversielt, og vækker minder om den russiske dominans. Det har flere gange været foreslået at det skulle rives ned, men jo længere tid der går fra sammenbruddet af alliancen med broderen i øst, jo mere synes Kulturpaladset at være blevet accepteret som en del af byens historie.

Copernicus-centeret (eksperimentarium)

Et af Warszawas nyeste museer. Museet er interaktivt, og giver fantastiske muligheder for alle aldersklasser for at eksperimentere og afprøve nye og gamle opdagelser.

Den bedste betegnelse for ustillingen ville nok være et nyt ord som betegnede en blanding af museum, forlystelsespark og laboratorium. Det er en udstilling konciperet efter det nyeste trend: se, rør, føl, deltag!

Chopin-museet

Et moderne museum efter samme trend som Copernicus-centeret og Frihedskamp-museet - nemlig at den besøgende er aktivt med i sit besøg.

 

 

 

Zoologisk have

Stor og flot zoologisk have og parkanlæg. Masser muligheder for at slappe af og opleve.

 

 

 

Nationalmuseet

Et nationalmuseum er altid en god ting at besøge på en regnvejrsdag, og Nationalmuseet i Warszawa er ingen undtagelse. Det er stort, har mange forskellige udstillinger - både faste og skiftende tematiske. Hjemmesiden kun på polsk.

 

Powazkowski-kirkegården

Åbnet i 1792. Ca. 1 million mennesker ligger begravet her på 43 ha. Ved siden af ligger den Militære Powazkowski - som giver hvile til soldater som faldt på slagmarken og vigtige statspersoner.

Det kan virke underligt at anbefale en kirkegård som udflugtsmål midt i storbyferien, men generelt er det vigtigt for polakker at deres afdøde får et smukt gravsted, og Powazkowski er et sted der regnes for en lidt mere eksklusiv hvileplads for efterlivet. Det følger heraf at monumenterne skal leve op til lokaliteten.

Det gør det til en kunsthistorisk ekspedition at besøge kirkegården. Skulpturerne og monumenterne findes i alle stilarter, materialer og størrelser, og hvis man er kunstinteresseret kan man sagtens bruge et par dage her, specielt hvis man også besøger nabokirkegården, den Militære Powazkowski.

Johannes Døberens Domkirke

Hvis man er interesseret i kirker byder Warszawa på masser af muligheder for at udforske sin interesse. Katolske kirker er generelt langt mere pompøse end protestantiske kirker, og kender man til religionen er de stopfyldte med symbolik.

Hvis man er mindre interesseret i kirker, så kig alligevel indenfor i Domkirken, om ikke andet for at se hvordan en polsk kirke ser ud. Der er ikke noget i vejen med bare at gå rundt og kigge, bare man ikke taler for højt.

Den første kirke på dette sted befandt sig her i 1339. Domkirken blev totalødelagt i 1944, hvor der fandt hektiske kampe sted på kirkens område. Den blev genopbygget efter krigen.

Krypterne er originale gotiske krypter, som huser flere polske konger og vigtige personligheder, og de er absolut en afstikker værd. 

 

 

 

Hovedside

Danskundervisning

Oversættelse

 

Kongeslottet i Warszawa. Plac Zamkowy.

Åbent i dagtimerne. Om vinteren lukket om mandagen.

Normalpris 22 zl. Gratis adgang om søndagen.

 

Paladset i Wilanowa. ul. Stanisawa Kostki Potockiego 10. Fra Plac Zamkowy går bus 116 til endestationen i Wilanowa, men der er mange busser fra forskellige steder i Warszawa. Parken er åben hele dagen året rundt. Gratis adgang til parkanlægget. Det skal købes billet for at se selve slottet indefra og for andre udstillinger. Se billetpriser og åbningstider ved at trykke på linket ovenfor.

 

Afdeling af Frihedsmuseet ul. Skazancow 25 (en gade på Citadellet. Indgangen til selve Citadellet fra Wybrzeze Gdynskie) Bus 118 og 185 til stoppestedet Cytadela 01. Onsdag-søndag 9:00-16:00. Normalpris: 6 zl. Det er gratis at bevæge sig rundt på det åbne terræn.

 

Warszawa-opstandens museum. Åbent hver dag i dagtimerne (klik på symbolet til venstre for at se de nøjagtige tider).

ul. Grzybowska 79. Bus: 151, 155. Sporvogn: 1, 22, 24 (Stoppested: Rondo Daszynskiego).

Normalpris: 14 zl. Audioguides med høretelefoner (også på dansk): 10 zl.

Kulturpaladset (Kultur- og Videnskabspaladset)

Plac Defilad. Tårnet kan ses fra hele den centrale del af Warszawa, så det skulle ikke være svært at finde.

Udsigtsterrasse og forskellige udstillinger. Klik på ikonet for nærmere oplysninger på engelsk.

 

Ligger ved venstre flodbred, på højre side hvis man går ned fra Plac Zamkowy. ul. Wybrzeze Kosciuszkowskie 20. Lukket mandag. Normalpris: 22 zl. Der kan være kø ved indgangen.

 

Ostrogski-Paladset. ul. okulnik 1. Ca. 500 meter fra Plac Zamkowy. Lige ud af Krakowskie Przedmiescie, derefter nowy Swiat og til venstre (i retning mod floden) af Ordynacka.

Åbent dagligt 11.00-20.00. Mandag lukket. Normalpris: 22 zl.

 

Adressen på ikonet. Gå over broen til Praga fra Plac Zamkowy (ca. 15 minutter).

Åbent 9.00-18.00. Normalpris: 18 zl.

Aleje Jerozolimskie 3 - ca. 20 minutters gang fra Plac Zamkowy, lige ud af Krakowskie Przedmiescie og Nowy Swiat. Lukket mandag. Tirsdag gratis adgang til faste udstillinger. Normalpris: 15 zl.

 

ul. Powazkowska 1. Bus: 103, 180. Sporvogn: 1, 22, 27. Ca. 30 zl. med taxa fra Plac Zamkowy.

Hjemmesiden kun på polsk. Hovedindgang ul. Swietojanska 8 - et stenkast fra Plac Zamkowy i retning mod den gamle by. Gratis adgang, men et mindre gebyr for at besøge krypterne.Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten    Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller    Restauranter    Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa   Viden om Polen     Hovedside    Danskundervisning    Oversættelse

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk