© Michael Hardenfelt 2012

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

Senest aktualiseret oktober 2018

Den Nye By

Omkring hundrede år efter grundlæggelsen af Warszawa står det klart at der er potentiale til langt mere by på dette sted. Den Gamle By er imidlertid begrænset af bymuren, og man beslutter derfor at anlægge Den Nye By i ganske kort afstand fra Warszawas Gamle by.

Helt frem til 1791 var Den Nye By imidlertid et selvstændig organisme, med sit eget bystyre, rådhus og rådhusplads (Rynek).

Den nye by er mere end dobbelt så stor som Den Gamle By. Her finder man forskellige kontorer, mere beboelse og bydelen virker mindre museumsagtig end Den Gamle By. Man kan finde småstøvede værtshuse, baggårde og mennesker som skynder sig, i stedet for blot at slentre.

Den Nye By blev også ødelagt under 2. Verdenskrig, og efterfølgende genopført, men dog langt mindre gennemført end Den Gamle By. Her lå en del af den jødiske Ghetto, hvor Nazisterne under 2. Verdenskrig lukkede næsten en halv million mennesker sammen på omkring 4 kvadratkilometer.

Hvis man er til kirker, så er Den Nye By stedet - alle katolske klostre skulle selvfølgeligt være repræsenteret i Hovedstaden, men kun Jesuitter og Augustinere var repræsenteret i Den Gamle By. Den Nye by huser således klosterkirker for bl.a. Paulinere, Dominikanere og Redemptorister.

Frem for alle de pompøse klosterkirker anbefaler jeg dog de gotiske sognekirke (Mariakirken) fra 1411, en høj og smuk kirke på skrænten mod floden, for alle som kan lide gamle mursten.

Den Nye By starter ved Barbakan-fæstningen, og hovedgaden (ul. Freta) fører forbi Marie Curies fødested (nu museum) og videre til Rådhuspladsen (Rynek).

Der er trapper og gader som fører ned mod flodbredden, og 10 minutters gang ned af ul. Dluga (Langegade) fører til Warszawas forretningsdistrikt hvor man pludselig føler at man befinder sig i en europæisk storby.

Om sommeren er her mindre trængsel end i Den Gamle By, og stemningen er lidt mindre hektisk, men ikke mindre hyggelig.

Warszawa har selvfølgelig sin egen skytsengel, som står på Rynek i Den Nye By.

Klemens Maria Hofbauer - en katolsk munk som fra 1787-1808 holdt katolske flammetaler i Warszawa, hvor han også trykte løbesedler og udgav religiøse bøger.

 

Hovedside

Danskundervisning

Oversættelse

 

 

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

 

Barbakan - det gamle fæstningsværk, som tjente til at beskytte Warszawa mod krigeriske naboer. Bygget ca. 1548, genopført 1954.

Maria-kirken (Kosciol Nawiedzenia Najswietszej Maryi Panny). Sognekirke fra 1411 i gotisk stil. Brændt 1944, genopført 1966. Beliggende ved skrænten mod Vistulafloden.

Man kan også finde Karen Blixen i Warszawa, her i form af et kaffedrikningslokale med navnet Pozegnanie z Afryki (Out of Africa).

   
Umiddelbart efter Barbakan ligger en mælkebar (Bar Mleczny) - et traditionelt polsk madsted med uprætentiøs og (meget) billig mad.

I kommunisttiden vrimlede det med mælkebarer - nu overlever de som museumsstykker, men det er et besøg værd at se og prøve enkel, polsk madlavning.

Det eneste problem er at der kun tales polsk!

   
Lige overfor mælkebaren findes en ældgammel, men moderniseret, isbutik.

Her fås cocktails, is og andre kalorier i en lidt gammeldags stemning, men det er ikke nødvendigt at tale polsk; Det er nok at pege på et af overflødighedshornene på menukortet.

 

ul. Freta 16. Den dobbelte nobelprismodtager, Maria Sklodwska-Curies (1867-1934) fødested. Her opvoksede hun, mens hendes mor drev et pensionat for piger. I dag huser bygningen et museum over hendes bedrifter.

 

ul. Mostowa (Brogade) - førte fra det 14. århundrede til et populært færgeleje ved floden. Gaden fik sit navn i 1575, da den første bro over Vistulafloden stod færdig. Broen holdt dog kun til 1602, hvor den blev ødelagt af drivis.

 

 

Rynek (Rådhuspladsen)

Mindre og fredeligere end Rynek i Den Gamle By, men her foregår dog jævnligt forskellige arrangementer og afholdes markeder.

Midt i billedet ses en brønd fra det 19. århundrede. Øverst vartegnet for Den Nye By - en frøken med en enhjørning.

I baggrunden ses Skt. Kazimierz kirken - et barokt bygningsværk fra 1692, tegnet af hollænderen Tylman van Gameren.

Alle bygninger blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Genopført i årene 1951-1954.

 

 

 

 

 

Fretagade.

Om sommeren er der mulighed for en tur i hestevogn.

Gaden er fyldt med hyggelige og uprætentiøse fortovsrestauranter og barer, som presser sig ind mellem kirkerne.

 

Den Nye By. Centrale dele af den nye by er genopbygget i gammel stil, men hvis man drejer væk fra ul. Freta (hovedgaden) ser situationen ganske anderledes ud. Denne boligblok ligger kun 100 meter fra ul. Freta.

 

Kirkegade (ul. Koscielna). Sidegade til ul. Freta. Gaden fører til Mariakirken og udsigtspladsen ved kirken. På vejen passerer man det lille eksklusive hotel Le Regina.

 

Ovenfor. Pladsen ved siden af Mariakirken. Her er udsigt til floden, springvandet og trapperne, som fører ned til Vislostrada (hovedvejen som løber langs floden). I horisonten til højre ses stadion, og midt i billedet kan anes en kopi af Warszawas havfrue, som står på en sokkel omgivet af Dannebrog. Billedet er taget under EM i fodbold i 2012, og statuer med forskellige flag er opstillet rundt omkring i byen som en hyldest til deltagernationerne.

Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller   Restauranter

Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa   Viden om Polen     Hovedside    Danskundervisning    Oversættelse

 

 

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk