Metroen i Warszawa.

Den blå linje er den "gamle" metro, som løber langs floden.

Den nye metro på tværs af floden vises i den røde linje

Metro

© Michael Hardenfelt 2012

Startside

Praktiske oplysninger

Gamle by

Nye by

Langs floden

Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa

Marszalkowska-gade

Haven på Universitetsbiblioteket

Lazienka-parken

Hoteller

Restauranter

Museer og seværdigheder

Turistguide i Warszawa

Viden om Polen

 

Warszawa

CITY GUIDE

 

 

 

Metro

Warszawa har to særdeles effektive metrolinjer; den ene linje følger flodens retning på den vestlige flodbred, hvor den ud over en række boligområder dækker en stor del af det centrale Warszawa.

Den anden linje er endnu ikke færdigbygget, men det hidtidige stykker går fra Praga på den østlige flodbred, gennem centrum og slutter ved Daszynski rundkørslen på den vestlige side af floden.

De aktive linjer kan ses ved at klikke på billedet øverst på siden.

Metroen er den hurtigste og mest behagelige transportform i Warszawa. Brug den, hvis det er muligt. Kører med korte intervaller 05:00-23:00, fredag og lørdag til 2:30.

Billetsystemet er integreret med busser, sporvogne og lokaltog. Se priser under busser og sporvogne.

Busser og sporvogne

Den offentlige transport i Warszawa er relativt effektiv, og ofte hurtigere end bil/ taxa. På mange tungt trafikerede strækninger har busserne deres egne bane, og sporvognene deres egne spor.

Billetter gælder til busser, sporvogne, Metroen og lokaltog (ZTM). De kan købes i kiosker og i automater ved trafikknudepunkter og metrostationer. Nogle gange er der også automater i sporvognen/ togene, men man kan ikke altid regne med det.

Zone 1 dækker Warszawa kommune, og zone II dækker nabokommunerne.

Billetpriserne er følgende:

·         20 minutter        3,40 zl.    Zone Ì + II

·         75 minutter        4,40 zl.    Zone Ì + II

·         24-timers billet    15 zl.      Zone Ì

·         24-timers billet    26 zl.      Zone Ì + II

·         3-dages billet      36 zl.      Zone Ì

·         3-dages billet      57 zl       Zone Ì + II

Ovenstående priser gælder en normal billet (bilet normalny).

Ret til gratis transport har blandt andet: personer som er fyldt 70 år (husk pas), børn indtil 31. august i det kalenderår hvor de fylder syv, personer som er født i en bus eller sporvogn i Warszawa.

Rabatbillet (Bilet ulgowy) koster nøjagtigt 50% af en normalbillet. Ret til rabatbillet har blandt andet: Studerende til og med 26 år (husk ISIC-legitimation). Endvidere har børn som går i skole ret til rabat, men det kræver et polsk skolelegitimationskort. Der er ikke nogen rabat udelukkende på baggrund af alder.

 

Tog

Der eksisterer et velfungerende net af lokaltog, som er ideelt til en tur ud af byen. Køreplanerne findes ved at klikke på ZTM og gå ned til S-linjerne.

Endvidere er togtransport en nogenlunde effektiv måde at komme rundt til de fleste byer i Polen. Skinnenettet er nedslidt og hastigheden er de fleste steder moderat.

Der eksisterer følgende typer tog:

·         Osobowe (person) - Billige, ikke specielt komfortable, oftest kun 2. klasse

·         Pospieszne (hurtig) - noget dyrere, men stadigt billige, moderat komfortable, som regel 1. og 2. klasse

·         Express - Fuldt acceptabel standard, kører nogenlunde hurtigt og er stadigt langt billigere end danske tog. Der kræves pladsreservation.

·         Intercity og Eurocity er Express-tog med ekstra komfort. Anbefales.

·         TLK - Tanie Linie Kolejowe (Billigbanen) - Findes på de mest populære ruter. Acceptabel standard og forholdsvis billige.

Hvis komfort har betydning, så check hvilken type tog du kører med, inden du køber billetten.

På de længere strækninger er der som regel en WARS (restaurationsvogn) med toget, men man kan også købe eller lave sine egne sandwich inden turen. Spisevognene i Intercity og Eurocity er glimrende. Relativt hurtige og særdeles komfortable (men også dyrere) er Pendolino, som blandt andet kører til Gdansk (3 timer), Krakow (2 timer 30 minutter).

Taxa

Tag kun taxaer som er udstyret med: 1) Nummeret til taxacentralen på siden af vognen. 2) En prisliste på sideruden. 3) Warszawas symbol (havfrue) på døren. Uden disse elementer risikerer man at rende ind i pirattaxaer, som ofte holder til ved trafikknudepunkter og hoteller.

Endvidere kan man installere en Uber-app på telefonen. Uber er indtil videre lovlig i Polen, og fungerer hurtigt, effektivt og priser, som er lavere end taxaerne.

Der er maksimalpriser: Maksimal starttakst: 8 zl. Maksimal kilometertakst: 3 zl. Maksimalpris når taxaen holder stille: 40 zl. pr. time (aktiveres også når taxaen holder ved trafiklys og lignende).

De fleste firmaer kører billigere end maksimalpriserne. Taksten pr. kilometer skal fremgå af prissedlen i sidevinduet.

Nattakst og helligdagstakst er 50% højere end normaltaksten.

Ved kørsel udenfor Warszawa beregnes dobbelt pris (med mindre du returnerer med samme taxa). Tariffen aktiveres ved kommunegrænsen.

Det fremgår af taxameteret hvilken tarif der benyttes:

Taryfa 1: Normalpris

Taryfa 2: Nat- og helligdagstakst

Taryfa 3: Udenbystakst

Taryfa 4: Udenbystakst ved nat- og helligdagskørsel

Taxaerne kan findes ved holdepladser ved trafikknudepunkter, men normalt bør man ringe efter en vogn. Der er ikke tradition for at vinke taxaer ind fra gaden.

Indtil for få år siden var det normalt at turister blev snydt så vandet driver når de tog taxaer i Polen. Der er blevet gjort en stor indsats for at komme svindlen til livs, så hvis I overholder rådene her på siden skal I være uheldige for at blive snydt. Der er ingen grund til at give drikkepenge, men chaufføren bliver ikke fornærmet hvis du runder op.

 

Cykel

 

Der er efterhånden opstået et hæderligt netværk af cykelstier i Warszawa, men de er ikke altid i optimal stand. Cykelstierne befinder sig som regel kun i en side af gaden, og er således dobbeltrettede.

Biler har ikke den samme agtpågivenhed overfor cyklister som i Danmark, og det er klogt at se sig ekstra godt for.

Mange kører på fortovene. Det er teoretisk set ulovligt for voksne, men politiet vil næppe standse nogen af den grund. Til gengæld kan det blive dyrt hvis man kører ind i nogen/ noget.

Det er strafbart at køre på cykel efter at have drukket alkohol, og forbuddet eksekveres effektivt. Onde tunger påstår at det er langt nemmere for politiet at fange berusede cyklister end bilister, og at de derfor går efter det nemmeste, for at få point på aktivitetslisten.

Det er ikke så nemt eller billigt at leje en cykel, men der er dog opstået enkelte cykeludlejningsfirmaer. Endvidere er der en net af citycykler, som kan lejes på minutbasis ved hjælp af kreditkort og mobiltelefon.

Lufthavn

Der er en fremragende lokaltogsforbindelse til og fra Warszawas centrum. Der er stop i en række bydele, men turen til Centralna station tager 25-30 minutter, og togene kører 2-3 gange i timer. Man bruger ZTM-biletter til busser og sporvogne, så prisen er 4,40 zloty for en 70-minutters billet.

Lotnisko Chopina. Ca. 10 km. fra centrum. Taxa 30-40 zloty fra lufthavnen: Tag kun taxaer som tydeligt har telefonnummeret til taxacentralen på siden af bilen, og lad være med at tage imod tilbud fra chauffører som tilbyder sig i ankomsthallen.

SAS og LOT flyver til Danmark flere gange om dagen, Wizzair flyver til Malmø tre gange om ugen.

 Endvidere serviceres Warszawa af lavprislufthavnen Modlin-lufthavnen ca. 30 km. fra Warszawa. Herfra er der pt. ikke flytninger til eller fra Danmark.

Bil

Vær opmærksom på at indre by og tilstødende områder kræver parkeringsbillet mandag-fredag 08:00-18:00.

Der eksisterer en forholdsvis aggressiv kørekultur i Warszawa, og det sker ofte at bilisterne skifter bane uden varsel.

Der er opsat stærekasser flere steder, og politiet står hyppigt ved brændpunkter for at fange fartsyndere. På trods at dette ligger bilernes normale hastighed et godt stykke over de tilladte 50 km/t.

Har du en større reparation kan det formodentligt godt betale sig at få det lavet på et værksted i Warszawa.

Drikkepenge

Der er ikke nogen steder i Polen hvor der er krav om drikkepenge. Man kan eventuelt runde op i taxaen, men der er ingen grund til at indregne en procentsats.

Hvis man sidder ved et bord på en restaurant vil tjeneren forvente drikkepenge, men mange giver ikke. Lønnen er dog lav, og tjeneren lever i høj grad af sine drikkepenge, så en påskønnelse kan være på sin plads. Personligt giver jeg 5-10%, hvis jeg er tilfreds med serviceniveauet. Enkelte steder lægger restauranterne automatisk drikkepenge oven i regningen ved større grupper, men hvis de ikke informerer om det på forhånd ville jeg personligt betragte det som en grund til ikke at give drikkepenge.

Stuepigerne på hotellet vil være glade hvis du efterlader lidt småpenge når du rejser, og er der piccolo på hotellet vil han forvente 2-5 zl. for at bære jeres kufferter op på værelset.

Kan du godt lide at give drikkepenge, så modtages de overalt med glæde. Der vil næppe være nogen der bliver fornærmede over at modtage en påskønnelse, men det forventes heller ikke.

Den Danske Ambassade

Den Danske Ambassade ligger midt i byen, og optager to etager i en af byens mere mondæne kontorpaladser. Ambassaden kan hjælpe hvis du mister dit pas, bliver anholdt eller kommer ud for en ulykke.

Danmarks ambassade i Polen
ul. Marszałkowska 142
00-061 Warszawa
Tel.: +48 (22) 565 29 00
Fax: + 48 (22) 565 29 70
E-mail: wawamb@um.dk

El-forsyning

220 volt som i Danmark. Stikdåserne passer normalt til danske stik.

Penge og kreditkort

Ældre polensrejsende vil huske hvordan man engang vekslede sine $ eller D-mark til polske matadorpenge hos taxachaufføren, tjeneren eller i en port. Disse tider er nu kun et eksotisk minde.

Kontante penge veksles bedst i vekselkontorer (Kantor). Det er fornuftigt af undersøge prisen flere forskellige steder. I lufthavnen, på banegården og steder hvor der er mange turister kan forskellen mellem købs- og salgskurs være betydeligt over 10%, mens den i normale kantorer kun vil være nogle få procent. Der er normalt ikke vekselgebyr.

Stort set alle butikker, hoteller og restauranter i Warszawa tager imod internationale kreditkort (nogen har et minimumskøb på 6 eller 10 zl. for at modtage kreditkort), og overalt finder man maskiner hvor man kan stikke sig kreditkort ind, for derefter at få spyttet polske zloty ud. Vær opmærksom på, at gebyrerne for at hæve penge i pengeautomater varierer betydeligt.

Åbningstider

Lokale købmænd har ofte åbent fra 6-7 om morgenen til sent på aftenen. De fleste almindelige butikker åbner 9, 10 eller 11 og lukker omkring 18.00, mens de i mange store butikscentre holder åbent til 21:00 eller 22:00. Større butikker må kun holde åbent den første og sidste søndag, mens de skal holde lukket på de øvrige søndage samt 13 årlige helligdage.

Cafeer holder åbent fra tidlig morgen, de fleste restauranter åbner klokken 11:00 eller 12:00, men mange lukker relativt tidligt.

Rygning

Med mindre der er særlige rygekabiner, så er det forbudt at ryge i lufthavne, på stationer, kontorer, hospitaler og de fleste indendørs arealer.

Mange restauranter har rygelokaler, og man kan ryge på sit hotelværelse, med mindre det udtrykkeligt er forbudt.

Øl, vin og spiritus

Øl og vin koster nogenlunde det samme som i Danmark hvis det købes i supermarkedet, men er generelt langt billigere på værtshuse og restauranter.

Husk at alkohol skal drikkes hjemme eller på værtshuse. Det er FORBUDT at indtage alkohol offentligt på gader og i parker.

Vand

Vandet fra den kommunale vandforsyning har i mange år været anset for uegnet som drikkevand på grund af grum lugt, fæl smag eller skadelige stoffer. De sidste år og en masse EU-penge er dog ved at vende billedet. I dag burde hanevandet være drikkeligt i det meste af Warszawa, men de fleste af mine bekendte drikker det dog ikke med mindre det er kogt, og personligt henter jeg vand ved en af de mange kilder som leverer grundvand fra depoter langt under byen. Vand på plastikflasker kan købes overalt, og det bliver nok ved med at være sådan i en årrække fremover.

 

 

 

 

 

 

Hovedside

 

Oversættelse

Køreplan for sporvogne, busser og lokaltog. Engelsk.
Startside    Praktiske oplysninger    Gamle by    Nye by    Langs floden    Kongeruten

Rundtur omkring Warszawa    Marszalkowska-gade    Haven på Universitetsbiblioteket    Lazienka-parken    Hoteller    Restauranter

Museer og seværdigheder    Turistguide i Warszawa   Viden om Polen     Hovedside        Oversættelse

 

 

Hvordan Polen blev Polen

Ny bog af Michael Hardenfelt om hvad der egentligt sker i Polen.

Læs mere her

 

Metroens logo ses ved alle metrostationer

Hjemmesiden er desværre kun på polsk

En sporvogn i Warszawa

Taxa i Warszawa. Læg mærke til havfruen på fordøren, den rød/gule stribe (byens flag), prismærkaten på bagdørsruden samt telefonnummer til taxacentralen. Dette firma reklamerer endvidere med prisen på selve døren (1,80 zl. pr kilometer).

Køreplan på engelsk

Sawa: 22 644 44 44

Mercedes-biler. Hører til i den mellemdyre ende.

Wawa:22 333 44 44

 

Et lille udvalg af taxacentraler. Der er selvfølgeligt langt flere firmaer, og langt de fleste yder en god service. Det er kun af pladshensyn at jeg ikke nævner dem alle her.

Biludlejningsfirmaer:

 

 

Billetautomat til sporvogne, metro og busser.

 

Polen Blog

Lidt af hvert om Polen på dansk